Esquerra Unida acusa a Cotino “d’incompetència” per no resoldre la problemàtica dels residus

Resulta ja complicat afegir arguments en aquest tema dels residus. És molt impactant veure com els dirigents del PP (conseller, alts càrrecs, diputats) romanen impertèrrits quan compareixen a les Corts per explicar els desficacis en la gestió de residus al País Valencià. Si els apretes molt, acaben desviant les responsabilitats sobre ajuntaments i mancomunitats. A la nota el qualificatiu que li dediquem a Cotino és el d'incompetència però sembla que no s'acaba amb açò. Jo crec que hi ha una barreja de mala gestió, desídia i interès en tot aquest assumpte. Em sembla que el tema dels residus els preocupa molt poc (el d'un tractament racional i responsable dels mateixos, vull dir). Per al PP es tracta (com en quasi totes les altres coses) d'un tema d'oportunitat. Si no hi ha riscos electorals (i, ara per ara, no sembla el cas), els problemes s'ordenen en funció de la seua capacitat de generar rèdits d'un altre ordre: econòmics. Així, el caos esdevé una oportunitat per generar nous nínxols de negoci. En el tema que ens ocupa, el de les incineradores. La llista de problemes que apareixen derivats d'aquesta forma de gestionar no pareix que tinga fí. Passen olímpicament d'establir estratègies de reducció i la producció de residus per càpita creix sense fre. La recollida selectiva és un broma macabra que sols té l'objectiu de "valoritzar" aquells residus que poden tindre un valor econòmic. Les plantes de tractament són insuficients, es construeixen a pas de formigueta i de forma molt desigual en l'espai. Les dimensions de les zones de tractament no respecten el criteri de proximitat sinó el de concentració (economies d'escala, no per a gestionar millor els residus sinó per fer la gestió econòmicament més rendible per a les empreses concessionàries). Com que la separació en orígen no funciona, el reciclatge és inexistent. En compte de generar estalvis d'energia (amb la proximitat i amb la producció d'adobs per a l'agricultura), se'n dispara el consum. Els abocadors no tenen les dimensions adequades ja que estan pensats per a rebre el rebuig d'unes plantes més eficients i d'unes quantitats molt inferiors. I podria continuar l'enumeració. Al remat, la solució que proposen és la "valorització energètica", un eufemisme amb el que s'al·ludeix a la incineració que, per a ser rendible, requereix d'enormes quantitats de residus. I la salut de les persones?

NOTA DE PREMSA

El diputat autonòmic d’EUPV, Lluís Torró, considera que la decisió de l’Ajuntament de Xixona de recórrer als tribunals per no seguir acceptant el trasllat del fem de la província de Castelló a la seua planta de Pedra Negra, “és la resposta més que justificada a una situació que ja ha arribat a ser insostenible. Cotino no sap fer front a la gestió dels residus del País Valencià i està permetent el seu trasllat perquè és incapaç de trobar altra solució”. Esquerra Unida ha anunciat que reclamarà explicacions en Les Corts Valencianes al respecte.

Torró lamenta que el conseller “com a única resposta a aquesta problemàtica ens diga que els trasllats de fem a Xixona deixaran de fer-se en un termini d’un any, quan la planta de Cervera estiga acabada. Aquesta no és la solució, el PP la única cosa que pretén és derivar la gestió cap a la incineració de residus i que aquesta es convertisca en un negoci”, critica.

Esquerra Unida considera que el Consell a més “està generant un caos en les plantes existents, al sud del País Valencià, les quals funcionen més com abocadors que com a plantes de tractament, perquè el ritme que tenen els impedeix fer la funció de haurien de fer”, explica el diputat d’esquerres, qui afegeix: “la incineració no serà la solució, perquè no resoldrà els problemes dels abocadors, i ens preocupa a més els problemes de salut que podria generar la crema de residus”.

Torró afegeix: “la conversió de la província d’Alacant en l’abocador del País Valencià mostra la incompetència del conseller, qui no té respostes i no dona solucions”. Esquerra Unida afirma que li preguntarà a Cotino sobre aquesta qüestió en Les Corts, “perquè creem que hem arribat a un punt de no tornada i resulta incomprensible que el conseller oferisca com a solució seguir movent el fem d’un lloc a altre durant almenys un any més”, ha criticat.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)

Rèplica a la Consellera de Turisme i Cultura, Lola Johnson