Esquerra Unida preguntarà al Consell sobre la tramitació urbanística que afecta l’ATC

En tot aquest assumpte del Magatzem Temporal Centralitzat (ja sabeu, ATC en castellà) de Zarra romanen dues qüestions sense resposta, probablement íntimament relacionades. La primera és perquè el Consell no retira el recurs contra la Sentència del TSJ que anul·la la requalificació urbanística que permet a Zarra aspirar a ser-ne la seu. La segona és si Cotino (a través de l'empresa del nebot, SEDESA) continua tenint interessos en l'assumpte. A banda de la repulsió que provoca la postura de "nuclears sí, però ben lluny", el PP no utilitza totes les armes de pressió que té per a allunyar el MTC del País Valencià. Ara s'ha sol·licitat una concessió d'aigua i no sabem si el Consell pensa moure un dit al respecte en forma d'al·legacions davant la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. Tant poden pesar els interessos de Cotino? La veritat és que amb notícies com la que ens han escudellat aquest matí (veieu El País) sobre la trama d'empreses i factures falses muntada al voltant de Terra Mítica, en la que s'han defraudat milions, no ens pot estranyar res. I més si tenim en compte el context general

NOTA DE PREMSA

El diputat autonòmic d’EUPV, Lluís Torró ha manifestat que la l’oposició del Consell a la instal·lació del Magatzem Temporal Centralitzat de Residus Radioactius (ATC) a Zarra, recentment reiterada pel conseller Mario Flores, “és pur electoralisme. No sols resulta inconsistent i farisaic declarar-se partidaris de l’energia nuclear però rebutjant les instal·lacions perilloses que comporten, sinó que, a més, hi ha seriosos dubtes sobre l’actuació del Consell en aquesta matèria”. La formació d’esquerres exigeix al Consell accions concretes com la retirada del recurs que permet continuar amb la tramitació urbanística o la presentació d’al·legacions contra la concessió d’aigua per al sector on es pretén instal·lar el magatzem.

EUPV presentarà una bateria de preguntes davant les manifestacions del conseller Flores reiterant la seua oposició a la construcció de l’ATC a Zarra. Per a la formació d’esquerres el Consell ha d’aclarir primer que res quina raó explica que es mantinga el recurs contra la Sentència 1.260/2009 del TSJ que anul•lava l’aprovació definitiva del PAI que permet la ubicació d’aquest magatzem al municipi de Zarra.

Torró indica que el Consell ha de ser conscient que en la baremació de les candidatures és crucial la disponibilitat “immediata” de terrenys idonis per a la instal·lació. “La sentència del TSJ, sense el recurs del Consell, deixaria immediatament la candidatura de Zarra molt per darrere d’altres alternatives”, indica el diputat d’esquerres.

EUPV pretén que el Consell aclarisca si ha presentat recurs contra la baremació del Govern d’Espanya que conté errors manifestos com, per exemple, qualificar a l’alça la disponibilitat de terrenys idonis o la manca d’oposició a la instal·lació. Per a Torró, en cas contrari, la pròpia Presidència de la Generalitat hauria d’actuar de forma urgent.

La formació d’esquerres tractarà de determinar amb les preguntes la posició de la Conselleria de Medi Ambient (i quins informes s’han emès) respecte a accessos, disponibilitat d’aigua i impactes de l’Homologació i Pla Parcial del complex Mediambiental “Las Hoyas”, on s’hauria de construir el magatzem. Torró has postil·lat que el Consell ha d’informar a l’opinió pública sobre la propietat dels terrenys, “aclarint si, segons la informació de la que disposen, els terrenys de l’esmentat complex ‘mediambiental’ són encara propietat de les empreses Llanera i Sedesa. És a dir, si encara hi ha interessos particulars de membres del Consell, com el propi conseller Cotino, directament implicats en el procediment urbanístic”.

Finalment, el diputat d’esquerres ha indicat que el Consell hauria de presentar al•legacions a la sol•licitud de concessió d’un cabdal de 45’36 lts./seg. per al proveïment del dit sector. La documentació per a que el polígon dispose d’aquesta aigua, que s’haurà d’extraure d’un aqüífer i ser conduïda més de 3 kms, es troba en fase d’exposició pública per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. EUPV no descarta la presentació d’al•legacions, “davant la passivitat del Consell en aquesta qüestió”, conclou Torró.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)

Rèplica a la Consellera de Turisme i Cultura, Lola Johnson