L'anunci del PP de 100.000 per al ferrocarril Xàtiva-Alcoi ajorna l'execució d'un tren que segueix en el corredor de la mort

Ahir ens vam manifestar en València reclamant inversions i el manteniment de la línia ferroviària Xàtiva-Alcoi. Per a que es féu una idea de l'estat en el que es troba, vam recórrer els 109 kms de tornada en 2 h 20' fent transbord a Xàtiva. No hi ha cas, el que va directe pot fer el recorregut en 1 h 48'. L'AVE Madrid-València via Cuenca (391 kms) et transporta en 1 h 38'. Al·lucinant! Ahir predominaven les expressions optimistes entre els manifestants. El PP havia gestionat una esmena per a que s'inclogueren 100.000 € al pressupost i el compromís del manteniment del servei. Benvinguda siga. Tenint en compte que és l'única esmena que Rajoy li ha acceptat al PP valencià (malgrat deixar-nos xorrant sang en inversions) sembla un bon auguri. Jo, de tota manera, no me'n fie gens. Sols calen 61 milions d'euros (31 de Madrid i 30 de València, segons conveni) per deixar la línia niquelada. Això és menys del que costarà la construcció de 2 km de la línia d’alta velocitat Terol-Sagunt (o menys del que costarà el manteniment durant 4 anys dels 55 km d’eixa línia d’alta velocitat: 69,5 milions d’euros). Amb trens com els actuals que poden arribar als 140 kms/h, el trajecte entre Alcoi i València amb una via moderna no tindria perquè allargar-se més d'una hora i quart, amb la qual cosa (i amb un increment dels combois) resultaria amplament competitiu amb la carretera. La resta és allargar la vida amb pal·liatius d'un pacient que pateix una malaltia greu que es pot resoldre amb una intervenció poc costosa que el segur es nega a cobrir.

NOTA DE PREMSA

La manca d’inversions condemna la línia pràcticament a l’oblit

El diputat d’EUPV en Les Corts, Lluís Torró ha participat aquest matí en la concentració a l’Estació del Nord de València per la línia ferroviària de Xàtiva-Alcoi. Per a Torró, l’absència total de les inversions per a aquesta línia ferroviària en el Pla d’Infraestructures, Transport i Habitatge (PITVI), i en els Pressupostos Generals de l’Estat. “No apareix cap menció ni partida i això suposa un incompliment del pla de rodalies signat entre la Generalitat i el Govern central, que pràcticament condemna a la línia a l’oblit”, ha advertit Torró.

El parlamentari acusa al Govern de “gastar-se una quantitat ingent de diners amb infraestructures de dubtosa utilitat i amb l’aposta per l’alta velocitat, i són incapaços de realitzar unes inversions mínimes, d’a penes 65 milions d’euros, en aquestes rodalies tan necessàries”, apunta. Per a Esquerra Unida, PSOE i PP “duen molts anys fent brindis al sol al respecte aquesta qüestió, però a l’hora de la veritat, és a dir, quan toca posar diners, res de res”, critica.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El PP ha aplicat en la Ciutat de la Llum el vell de refrany de Caballo grande, ande o no ande

Esquerra Unida reclama la dimissió “immediata” de Gil-Lázaro (Teatres de la Generalitat)

Incendis? Catàstrofe forestal? Segons Castellano aìxò no va ni amb ell ni amb el Consell